A harmadik rendszámot a megszokott helyen, a járási hivatalok kormányablakaiban lehet igényelni, ám előtte vár még egy feladat a kerékpártartót a kocsija hátuljára helyezni szándékozó autósra – írta az InfoRádió.

“A rendszám igénylését meg kell előznie egy szemlének, amely olyan, mint a műszaki vizsga, csak annál sokkal egyszerűbb. Azt állapítják meg a szemlén, hogy az a kerékpárszállító eszköz, melyet a gépkocsira kívánnak szerelni, alkalmas-e arra, hogy kiadják rá a harmadik szürke rendszámot” – mondta az InfoRádiónak Szalay László Imre, a Belügyminisztérium szakreferense.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tulajdonosnak vagy az üzembentartónak be kell jelentkeznie a megszokott műszaki vizsgaállomásokra, el kell vinnie az autót, rászerelve a kerékpártartóval. Ott rövid szemrevételezéssel és fényképezéssel elvégzik a vizsgálatot, és erről kibocsátanak egy műszaki adatlapot, majd ezzel lehet elmenni a járási hivatal okmányirodájába, a kormányablakba, és ott lehet igényelni a rendszámot.

A szemle 1770 forintba kerül, a tizede egy műszaki vizsga árának. A szürke rendszám beszerzésének további költsége a rendszám díja, ez 5500 forint, és van egy 2300 forintos díj, ami a rendszám nyilvántartásba vételének a költségeit fedezi. Összesen 9570 forintba kerül a harmadik rendszám. Az új azonosítónak nincs időkorlátja, addig érvényes, ameddig az autó rendszáma érvényes.

 

Köszönjük az összefoglalást a Vezess.hu-nak